365體育app-365體育官網-365bet體育在線投注歡迎您*

當前位置:主頁 > 畢業論文 > 英語論文 > 英語相關 > >

捕捉“關鍵詞”,巧答高考英語聽力題

來源::未知 | 作者:admin | 本文已影響
      高考聽力測試是為了考查學生理解口頭英語的能力,著重檢測學生語言運用的能力,即考查學生獲取信息和處理信息的能力。但聽力材料中包含了大量的信息,如何從這些紛繁復雜的信息中快速提取有價值的信息呢?這就需要特別關注聽力材料中的某些“關鍵詞”。盡管很多聽力材料比較冗長,情景相對復雜,但其中的“關鍵詞”恰恰反映了整篇聽力材料的“主旨”,因此解答聽力題就是要正確捕捉“關鍵詞”。
  根據聽力材料中“關鍵詞”的差異,筆者把聽力題分成了四類題:時間約會題、交易購物題、天氣狀況題、時事新聞題。
  1.捕捉時間關鍵詞,巧答時間約會題
  此類題常見的一些時間關鍵詞如下表所示:
  例如:
  Question: What time will the ship leave?
  M: The ship leaves in twenty-five minutes.
  W: Oh, it’s only six-forty now.
  解析:現在是6:40,然后再向后推25分鐘,即可得出答案是7:05。
  這類聽力題往往涉及到時間的計算問題,因此首先要掌握好以上表格所涉及的時間關鍵詞的用法以及這些關鍵詞之間的細微差別,然后通過適當的計算得到正確的答案。
  2.捕捉金錢關鍵詞,巧答交易購物題
  常見的金錢類關鍵詞如下表所示,
  例如:Question: How much will the man save for what he is buying?
  W: These toys are on special sale this week. They have been reduced by 5 dollars each.
  M: All right. I’ll take two. Will you wrap them two for me?
  解析:5乘2當然應該是10 dollars.
  又如:Question: How much does the man pay for the sweater?
  W: It’s…seventy-five dollars plus tax.
  M: Hmm, since you like it so much, I can bring down the price by 10 percent.
  解析:75 dollars 再減10%應該是67.5 dollars.
  這類聽力題往往也涉及到金錢的計算問題,因此首先要掌握好以上表格所涉及的時間關鍵詞的用法以及這些關鍵詞之間的細微差別,然后通過適當的計算得到正確的答案。
  3.捕捉天氣關鍵詞,巧答天氣狀況題
  常見的天氣類關鍵詞如下表所示,
  例如:
 、貿uestion: What’s the weather like in Scotland in the morning?
  A. cold but clearB. sunnyC. windy with rain
 、贗n which place may there be ice on the road?
  A. In northern EnglandB. In London C. In Scotland
 、踂hat’s the weather like in many places of Cardiff in the evening?
  A. Cold and fogB. Snowy C. Rainy
 、躓hen will London be likely to have some sun?
  A. Tomorrow afternoonB. This morning C. This afternoon
  聽力原文:
  Very strong winds will bring rain to Scotland and most of northern England in the morning. These winds will die away during the afternoon to give a cold clear night and there may be ice on the roads in Scotland. The rest of England and Wales will have a dry day, and in London temperatures will be higher than normal at this time of year. The evening will be cold with fog in many places in Cardiff, but temperatures will not be low enough for ice to form.
  Tomorrow will be a windy day with rain everywhere until around noon. In the afternoon the rain will clear from the southwest, bringing fine weather to many parts by the evening and there may be some sun in London. But temperatures will be low and the winds may bring some snow anywhere in the north and west before morning.
  解析:文章開篇通過地點和時間詞“Scotland in the morning”的復現,讓我們很清楚的知道了答案;而第二題考查的對象是地點,在聽的時候刻意地注意一下地點即可;第三題的問題有很強的指令性,抓住題干中的“Cardiff in the evening”就可以答題了;第四題詢問的是時間,但是結合地點“London”之后問題也會變得簡單了。
  針對此類題目,首先我們要掌握以上表格中的關鍵詞,同時,注意觀察一下題目特點,若是涉及到某一時段某地的天氣,那么在聽的時候,留意一下這些時間即可得分。
  4.捕捉新聞關鍵詞,巧答時事新聞題
  常見的新聞類關鍵詞主要是和日期有關,具體如下表所示:
  例如:
  Question:①When did the earthquake take place? ____.
  A. On TuesdayB. On WednesdayC. On Thursday
 、赪hat happened to the boy in the earthquake? ____.
  A. He was badly hurtB. He was buried under a refrigeratorC. He was slightly wounded
 、跦ow did the boy survive the big earthquake? ____.
  A. He stayed in a refrigerator
   B. His father pulled him out in time
 C. Their house escaped the earthquake
 、軭ow many people were killed in the earthquake? ____.
  A. About 500B. About 5,000 C. About 50,000
  聽力原文:
  We interrupt this program to bring you a special news report.
  A six-year-old boy has been found alive after spending almost 10 hours in a refrigerator that was buffed under tons of ruins in the big earthquake that took place early on the morning of Wednesday last week.
  The boy, Tom, was found early yesterday in the village of Sem as rescuers were working to pull his father out of the ruins of their home.
  Hearing a faint cry of “Get me out, get me out”, the rescuers dug down another 1.5 m and found the boy in the refrigerator. He was pronounced in good condition, suffering only four or five minor wounds.
  Tom’s eight brothers and sisters died in the earthquake, which officials say may have killed as many as 5,000 people.
  By yesterday afternoon, foreign doctors were leaving the earthquake area, as hope had faded of finding any more survivors.
  Now we return you to the mid-afternoon music show.
  解析:這是一篇很典型的時事新聞報道,第一題考查的是事件發生的時間,第二、三兩題考查的是與新聞人物有關的細節,而第四題則是數字,在聽力材料中都有清楚的表述,如果明確了新聞類題材考查的重點,正確答題也不是難事。
  新聞類題材如果注意時間,同時結合人數,以及一些特有的人物所發生的細節,在聽的時候定能事半功倍。
  高考英語聽力理解題主要是考查英語口語交際能力,理解說話者的主題思想和內容要點,領悟說話人的態度和觀點,所以考生應對對話背景、雙方關系以及對話內容的言外之意做出正確快捷的判斷,聽聽力之前充分看題,找出關鍵詞(key words), 包括時間,最高級,否定詞,性別等;在每段材料聽完之后,迅速反應,選出最佳答案。同時,學生在具備了一定的聽力知識的基礎上還應該掌握一些解題技巧,這種技巧的培養更能讓學生在高考英語的聽力測試中得心應手。

分享到: 更多
365體育app-365體育官網-365bet體育在線投注歡迎您*

熱榜閱讀TOP

本周TOP10

關于詞義民族性的表現及對跨文化交

關于詞義民族性的表現及對跨文化交

論文關鍵詞:詞義民族性文化特征認知語言學跨文化交際 論文摘要:語言是文化的載體和傳播工具,文化則是...

点我98赚钱 广东快乐10分人工计划 东莞炒股配资 赛车pk10高手计划 湖北十一选五走势图一定牛 百度 股票的市场分析 免费股票数据接口 白小姐精选一码 pk10赛车网址 20选5预测 安徽11选5一定牛开奖结果